Mi a legnagyobb hangsúlyt a lakodalmi részre fektettük, hogy hol legyen és a vendégek milyen ellátást kapjanak. A menü és a szállás is nagyon fontos volt, elsősorban a vendégeink kényelme miatt, mert a nagy részük messziről utazott az esküvőre, és vagy senior volt vagy pedig kisgyerekes. Erre ment el talán a legtöbb idő, hogy ajánlatokat kérjünk és amik tetszettek, oda személyesen is elmenjünk és találkozzunk a tulajdonossal és a személyzettel. Szerintem ez az esküvő egyik legofntosabb momentuma, hiszen a lakodalom viszi el a leghosszabb időt és ha ott valami nem stimmel, az nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a hangulatra.
Ismerőseink buzdítottak, hogy a zenét ill. a zenekart se vegyük félvállról, így azzal ment el még sok idő, hiszen fontos volt, hogy a jelölteket felvételről és élőben is halljuk.

A polgári és az egyházi szertartások helyszínét illetően egyhangúan és gyorsan döntöttünk a férjemmel, ez is egy nagyon fontos kérdés, de nekünk ez nem volt akkora energia befektetés, hiszen előre tudtuk hol szeretnénk esküdni.

A mennyasszonyi ruha nekem csaknem fél évet vett igénybe, mert először is sokat megnéztem képen, de amikor elmentem felpróbálni a különböző fazonokat, akkor derült ki, hogy melyik is amelyik igazán előnyös az alakomhoz és amiben én is jól érzem magam. Ahol lehet fotót készíteni ott érdemes azt is kihasználni és otthon még egyszer megnézni.

A gyűrűket mi magunk készítettük, mert egyszerűt szerettünk volna és mégis valami különlegeset, de akiknek nincs konkrét elképzelésük azoknak ez is sok időt vehet igénybe, mert óriási a kínálat.

A másik nagy horderejű döntés a fotós és a videós kiválasztása volt, itt sem lehet elég időt a fotó és videó nézegetéssel tölteni.
Összeségében azt gondolom, hogy nagyon fontos nyitott szemmel járni és ha valahol valami tetszik, akkor rákérdezni és segítséget kérni olyanoktól akik már túl vannak a nagy napon.

Én mindvégig vezettem egy kockás füzetet, amiben tematikusan benne voltak az ajánlatok és a lehetőségek.
Mégis mindenek előtt a legfontosabb, hogy a pár együtt és egy irányba menjen. Ha mindent az egyik fél intéz, akkor abból nem sok jó születik, érdemes hát még az elején lefixálni a hatás- és feladatköröket, hiszen ez a közös életben sincs/nem lesz másként.
Kulcsfontosságú még az idő is, hiszen, ha időben informálódtok jobban tudtok a pénzzel is gazdálkodni, nagyon fontos továbbá azt is tudni, hogy mit mikor kell fizetni, így a kiadások jobban ütemezhetők. Nem árt egy indulótőke sem, hiszen sok dolgot előre, vagy már a foglaláskor jelentős részét kell fizetni.

Fontos, hogy legyen egy “checklist” nemcsak a folyamatra hanem magára a Nagy Napra is. Ki kell jelölni határidőket, hogy mit meddig kell elintézni, hiszen sokszor foglaltak már azok akiket szeretnénk, vagy esetleg nincs időnk megvárni amíg egy ruha, vagy kiegészítő megérkezik vagy elkészül (nekem a fátylam volt 1 hónap) (Helyszín, fotós, zenekar, menyasszonyi ruha legalább fél évvel előtte stb.)

Sok puszi mindnyájatoknak és jó készülődést!

Andi